Thuiswerkplek inrichten

Een paar maanden geleden konden we het ons niet voorstellen en moesten we er erg aan wennen, maar nu lijkt werken vanuit huis bijna normaal geworden. Misschien heb je thuis al een minikantoor gebouwd of een goede werkplek gevonden, maar met deze tips zorg je dat je thuis (nog) effectiever aan de slag kunt!

Afleiding voorkomen

Om effectief te werken is het van belang dat je zo weinig mogelijk wordt afgeleid. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om afleiding zoveel mogelijk te beperken. Allereerst kun je alle rommel opruimen. Je verwacht het misschien niet, maar rommel leidt af! Zorg dat de werkplek netjes is. Hiervoor kun je kasten of opbergdozen gebruiken. Bij afleiding kun je ook denken aan geluid. Over het algemeen kun je beter kiezen voor een radiozender dan voor je eigen muziek. Dit omdat een radiozender neutraler is en je daardoor niet van je werk afhoudt. Kies wel voor een radiozender waar weinig gesproken wordt, anders kan het alsnog afleiden. Een rustige omgeving zorgt voor rust in je hoofd en dit zorg voor meer concentratie!

Lichtinval

Zonlicht kan ook ontzettend afleiden als het recht in je gezicht of op je scherm schijnt. Aan de andere kant is genoeg licht in je kantoor erg prettig, want je krijgt er energie van en het houdt je scherp gedurende de dag. Met de juiste raamdecoratie kun je de lichtinval op een goede manier regelen. Denk aan een jaloezie of plisse. Deze zorgen voor veel lichtinval, maar ook voor genoeg privacy. Schijnt de zon iets te fel op de ramen? Doe ze dan half tot driekwart dicht, dit houdt de zon tegen maar zo komt er alsnog genoeg licht naar binnen.

Zithouding

Wellicht heb je de afgelopen maanden al gemerkt hoe belangrijk het is: je zithouding. Met een verkeerde houding kun je last krijgen van rug- en nekklachten. Zorg er daarom voor dat deze in orde is. Wat de juiste zithouding is? Allereerst de hoogte van het beeldscherm. Vooral bij een laptop is het gevaar dat je te veel voorover bukt. Plaats deze zo hoog dat je, als je recht zit en vooruitkijkt, naar de bovenkant van het beeldscherm kunt kijken. Je boven- en onderarm moeten in een hoek van 90 tot 120 graden op tafel vallen en je polsen moeten zo recht mogelijk blijven. Het is belangrijk om met je hele rug tegen de stoelleuning aan te zitten. Dit verkleint de kans op onderrugklachten. Toch helemaal klaar met het zitten? Probeer dan eens een sta bureau!