Op rondreis door Kroatië: de mooiste plekjes

Staat Kroatië op jouw bucketlist? Groot gelijk, want Kroatië móet je een keer gezien hebben in je leven. Kroatië heeft namelijk ontzettend veel te bieden. Zo staat het land bekend om zijn heldere water, ruige landschappen en pittoreske plaatsen. Hieronder zetten wij de mooiste plekjes op een rij die je zeker moet toevoegen aan jouw rondreis. 

1. Zagreb

Veel mensen die Kroatië bezoeken, gaan rechtstreeks naar de kust. En dat is eigenlijk zonde, want de hoofdstad van Kroatië, Zagreb, is een goed punt om jouw rondreis te beginnen. Zagreb heeft namelijk ontzettend veel highlights te bieden. Het is een oude stad en dat herken je aan de prachtige gebouwen en kerken. Nadat je de stad hebt bezocht kun je neerstrijken op een van de vele terrasjes.

2. Plitvice

Nadat je Zagreb hebt bezocht heb je wellicht zin om de natuur van Kroatië te ontdekken. En waar je de prachtige natuur van Kroatië kunt vinden, is in Plitvice. Dit gebied van wel driehonderd vierkante kilometer staat bekend om zijn talloze meren en watervallen: zo zijn er wel zestien meren en negentig watervallen te vinden in dit gebied. Het fijne van dit gebied is dat je het lopend kunt ontdekken. Er zijn namelijk meerdere steigers en wandelpaden over de meren aangelegd, waardoor je over de meren kunt lopen. Een tip als je de Plitvice meren en watervallen gaat bezoeken: probeer de drukte te vermijden. Ga daarom buiten het hoogseizoen om, of bezoek het gebied in de vroege ochtend. 

3. Krka

Een ander nationaal park is die van Krka. En het fijne van dit park is dat het toegestaan is om te zwemmen, in tegenstelling tot de Plitvice-meren. Heerlijk om even wat verkoeling op te zoeken. Maar ook voor wandelliefhebbers is Krka de place to be. Je hebt hier namelijk veel bossen en prachtige landschappen. Ook hier hebben ze steigers aangelegd zodat je over het water kunt lopen, of pak de boot die je naar de andere waterval brengt. Neem bovendien wandelschoenen mee als je Krka te voet wil ontdekken, en neem waterschoenen mee als je wil zwemmen in Krka.

4. Zadar

Een en al historie vind je terug in Zadar. Dit omdat Zadar vroeger een gewilde stad was, want iedereen wilde de macht over de stad krijgen. Het gaat terug naar 900 voor Christus. Zo hebben al heel wat rijken de stad in handen gehad waaronder de Romeinen en de Ottomanen. Dat betekende helaas ook dat de stad meerdere keren is aangevallen en heel wat schade heeft opgelopen. Pas in 1993 is de stad pas écht van Kroatië geworden. Wanneer je Zadar bezoekt zie je dat het een heel oude stad is. Zo heeft het een oud centrum met meerdere kerken die al eeuwenoud zijn. Bovendien is Zadar dé plek om een mooie zonsondergang te kunnen zien.

5. Split

Een van de grootste steden van Kroatië is Split. Dit komt omdat Split een grote haven heeft waar veerboten hun route afleggen naar de eilanden van het land. Wanneer je wil eilandhoppen ben je hier dus op de goede plek. Zo kun je een boot pakken naar Braç, Hvar en Vis. Al deze eilandjes zijn prachtig om te zien, maar wellicht wil je wel liever alleen op het vasteland blijven. Ontdek daarom Split. Zo is de haven van Split indrukwekkend om te zien, maar naast dat heeft Split meer te bieden. Zo is Split de plek voor een feestje, een goed restaurant en een fijn terrasje. Bovendien heeft het ook een aantal Romeinse monumenten die zelfs een plekje op de UNESCO-werelderfgoedlijst hebben gekregen. 

6. Makarska

Een populaire kustplaats is Makarska. Wanneer je even tot rust wil komen is Makarska daarom de ideale tussenstop voor de rondreis Kroatië: je vindt er een lange boulevard met aan de zijkanten palmbomen en een leuk haventje. Je zult gauw merken dat dit een levendige, maar kleine stad is. Makarska heeft daarom ook niet heel veel te bieden als het aankomt op historie en cultuur.

7. Dubrovnik

Vervolg jouw reis verder richting het meest zuidelijkste puntje van Kroatië: Dubrovnik. Dit is een van de mooiste steden van Kroatië en misschien wel van heel Europa. En dat is ook niet zo gek, want Dubrovnik geeft je het gevoel alsof je even honderden jaren terug in de tijd gaat. Wanneer je deze stad binnentreedt via de stadsmuren, lijkt het alsof je in de middeleeuwen bent beland: bovendien hebben ze hier Game of Thrones opgenomen. En naast de bekende scènes van de serie staat de stad natuurlijk ook bekend om zijn smalle straatjes, steegjes en historische gebouwen. Wanneer je Dubrovnik eenmaal hebt bezocht is de kans groot dat je verliefd bent geworden op deze stad.